На 26 септември 2006 излиза дебютния албум на звездата, озаглавен V. В началото на октомври той се изкачва на Billboard 200 под номер 24 с 34 000 продадени копия на седмица. До края на годината само в САЩ са продадени над 500 000 копия, което прави албума златен. Видеото към първия сингъл от албума - Come Back to Me - излиза на 25 август 2006 и се превръща моментално в хит. В клипа участва и по-малката сестра на Ванеса - Стела. Песента се изкачва на 55 позиция в Billboard Hot 100. Видеото към втория сингъл - Say OK - излиза на 12 януари 2007, в което тя и Зак Ефрън публично разкриват връзката си. Песента моментално влиза в Billboard Hot 100 под номер 67.
Съдържание:
Come Back to Me
Let Go
Say OK
Never Underestimate a Girl
Let's Dance
Drive
Afraid
Promise
Whatever Will Be
Rather Be with You
Sneaker night
Psychic
Lose Your Love
Too Emotional (bonus track)
Drip Drop (bonus track)
Make You Mine (bonus track)
Don't Talk (bonus track)
Identified
На 1 юли 2008 Ванеса издава втория си самостоятелен албум - Identified. До края на седмицата влиза в Billboard 200 на 23 позиция с 22 000 продадени копия. До момента са продадени 40 000. Първия сингъл, който звездата реализира е Sneakernight, който моментално се изкачва в Billboard Hot 100 на 88 място. На 1 август Ванеса тръгва на турне-промоция на новия си албум, заедно с Джордан Пруут и друга звезда от "Училищен мюзикъл" - Корбън Блу, с когото има и записан дует - Still There For Me.
Съдържание:
Last Night
Identified
First Bad Habit
Hook It Up
Don't Ask Why
Sneakernight
Amazed (feat. Lil Mama)
Don't Leave
Paper Cut
Party On The Moon
Did It Ever Cross Your Mind
Gone With The Wind
Set It Off (Bonus Track)
Vulnerable (Bonus Track)
Committed (feat. Rock Mafia) (Bonus Track)